Aktualitások

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

4. számú kutatási jelentés – újabb kísérleti vizsgálatok

2014 szeptember 19.

Cégünk tárgyszerinti K+F fejlesztési projektje befejezéséhez közeledik, amelynek kapcsán az eddigi kutatási eredmények felhasználásával elkészíthetővé váltak azok a zárókisérletek, amelyeket a kutatási tervünk utolsó szakaszának fontos és látványos állomását jelentették.

Projekt utolsó szakaszában 2014. július 11-én a FERROBETON Zrt. dunaújvárosi üzemében kísérleti úton vizsgáltuk két tartószerkezetet. A projekcéloknak megfelelően az egyik szerkezet már az eddigi kutatási eredmények felhasználásával , szerkezeti könnyűbetonból készült. A vizsgálat az előfeszített tartóvég viselkedésének és annak a feszültségeloszlásának a meghatározására irányult.

A tartóvégek Liapor-adalékanyagú betonkeverékét és a próbakockákat a szilárdsági és fagyállósági vizsgálatokhoz a FERROBETON munkatársai készítették a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének a közreműködésével, 2014. július 1-én.

A könnyűbeton tartóvégek FPT- 45 típusú gerendavégek voltak, melyek vizsgálatát összehasonlításképp normálbeton anyagú gerendavégen is végrehajtottuk.

A könnyűbeton tartóvég anyagminősége: LC 50/55 volt.
A normálbeton tartóvég anyagminősége: C 50/60 volt.

A tartóvégeket az FTP tartók maximális pászmaszámával gyártották le, és 10 napos korban vizsgáltuk a dunaújvárosi laboratóriumokban.

A tartóvégek feszültségeloszlásának a vizsgálatához a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszékének munkatársai a betonfelületekre előzetesen nyúlásmérő-bélyegeket ragasztottak. A tartóvégek feszültségeloszlását – a nyúlásmérő-bélyegek számítógépre rögzített adatai alapján - a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke értékelte.
A próbakockák későbbi szilárdsági és fagyállósági vizsgálatait a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének munkatársai végezték el.
Az elvégzett vizsgálatok segítségével az előfeszített tartóvégekben minden eddiginél részletesebb módon sikerült megfigyelni a pászmák viselkedését a lehorgonyzás környezetében. A projekt lezárására kiértékeljük a most kapott eredményeket, amelyek segítségével meghatározhatóak lesznek további projektek jövőbeni fejlesztési célfeladatai is.

3. kép: Nyúlásmérő bélyegek a könnyűbetonból készült FPT- 45 típusú gerenda tartóvégen

4. kép: Nyúlásmérő bélyegek a normálbetonból készült FPT- 45 típusú gerenda tartóvégen

5.kép: A tartóvég anyagával megegyező könnyűbeton próbakocka 10 napos korban eltörve

 

Print

Aktualitások

Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

2021. november 11-12.-én került sor a Térinformatikai Konferenciára. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett, szakkiállítással egybekötött szakmai eseménysorozatnak hagyományosan a Debreceni Egyetem adott otthont.

Cégünket Stenzel Sándor, a Geodéziai s Ingatlanrendezési Iroda, Térszkennelési és BIM Szakosztályának vezetője képviselte. Kollégánk a 12. (Térinformatikai adatgyűjtés és –nyilvántartás) szekcióban tartott előadást „Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben” címmel.

Bővebben

A középfokú földmérő szakmai képzésekről röviden

Hazánkban öt középfokú intézményben képeznek földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat.
Az alábbi videó ezeket mutatja be két percben.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print