10. KOMPOZIT EXPO

2017 március 07.

2017 február 28 és március 2 között rendezték meg Moszkvában a kompozit anyagok, technológiák és berendezések 10. nemzetközi kiállítását, illetve ezzel párhuzamosan a Polyurethanex megnevezésű szakkiállítást.
A Kompozit Expo 2017 elnevezésű kiállítás a Mir-Expo és a Kompozit gyártók szövetségének a szervezésében valósulhatott meg. A kiállítás mintegy 6000 négyzetméterén több mint száz hazai és nemzetközi kiállító vett részt a multinacionális és kkv. cégek képviseletében.

Az ipari és gazdasági kapcsolatok megteremtését, a tudományos és műszaki információk megismertetését és fentiek folyományaként a kompozit anyagok innovatív technológiájának széleskörű elterjesztésének elősegítésében határozták meg a szervezők az esemény céljaként.
Már a korábbi kiállítások tapasztalatai alapján megállapítható volt, hogy a több mint 15 ezer látogató akik 93%-a a különböző iparágak szakembere igen termékeny környezetet biztosít az üzleti kapcsolatok építésére, szemben a nagy általános kiállításokkal, ahol se idő se tér nincs erre. Az ez évi sikeres kiállítás is bizonyítja, hogy egyre növekvő igények vannak az orosz piacon a modern és innovatív anyagok és technológiák alkalmazására a különböző iparágakban.

A kiállításon az alábbi tematikájú ismeretekkel lehetet találkozni:

Nyersanyagok előállításához kompozit alkatrészek: gyanta, adalékanyagok, hőre lágyuló műanyagok, szénszálak, stb.
Töltőanyagok és módosítók
Üvegszál, szénszál, bazalt, fa-műanyag kompozit (WPC), műkő, műmárvány, Fémes nanokompozitok, biokompozitok, stb.
Félkész termékek (prepregek)
Industrial (kész) termékek kompozit anyagból
Rögzítési rendszerek
Technológia kompozit anyagok előállítására a kívánt specifikus tulajdonságokkal
Technológiai felületkezelő termékek kompozit anyagból
Berendezés és szerszámok kompozit anyagok részére
Eszközök feldolgozása kompozit anyagokkal
Kompozit anyagok tanúsítása, műszaki előírások
Számítógépes szimuláció, modellezés a kompozit anyagok területén

Speciális része a kiállításnak: "Ragasztók és tömítőanyagok"
Nyersanyagok és alkatrészek gyártására ragasztó- és tömítőanyagok
Termelési technológiák - ragasztók
Szigetelés ragasztó vegyületek: „hot melt” ragasztók, poliuretán ragasztó, tömítő hibrid, epoxi ragasztók, szerkezeti ragasztók és mások.
Ragasztásra és tömítésre használt berendezések
Ragasztó és tömítő technológia
Felület előkészítés ragasztásra
Csomagolás és tárolás
Minőség-ellenőrzés és vizsgálat


A kiállítás megtekintése alapján kijelenthető, hogy a világban zajló technológia fejlődés ezen a területen is töretlen. A kompozit anyagok egyre nagyobb teret nyernek mindennapi életünk során. Míg korábban sok esetben csak műanyagként találkoztunk velük mára a különféle összetevők ötvözésével igen hasznos tulajdonságaikat ismerhetjük meg.
A teljesség igénye nélkül kiemelhető azoknak a közlekedési eszközöknek a sora, ahol ma már sikerrel alkalmazzák ezeket az anyagokat a tartósságuk, szilárdságuk és legfőképpen igen kis súlyuk okán. A repülőgép, hajó, és autó gyártásban használatuk egyre gyakoribb, míg az űrtechnikában gyakorlatilag kötelező. A már megvalósított szerkezetek, karosszéria elemek, komplett hajótestek, üzemanyag tartályok és különféle nagy igénybevételnek kitett alkatrészek, mint csövek, vezetékek és bármi ami korábbi anyagok továbbfejlesztésére vagy kiváltására alkalmas.
Az építőipari alkalmazások kiemelt figyelmet kaptak részünkről mivel a látogatás célja a folyó és jövőbeni K+F fejlesztési vonatkozásainak megismerése volt.
Az új fejlesztések sora számos. A napi gyakorlatban megismert technológiák orosz vagy izraeli megvalósítása érdekes és egy kiváló alternatívát jelent az u.n. nyugati technológiákkal szemben.
Itt érdemes megemlíteni, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók hatására a saját fejlesztések megerősödtek és az ez irányú fejlesztés intenzívebbé vált. Érdekes volt megfigyelni, ahogy erre hivatkoztak egyes új termék marketinges promóciója kapcsán, mondván hogy a „prezident megfontolandó javaslatának” értelmében fejlesztik sikeres terméküket. Ez a recept kétségen kívül működik, mint ahogy az oroszországi paradicsom termesztők sikeres megjelenése ezt már bizonyította. Azonban, ahogy ez utóbbi esetben a teljes önellátást még nem sikerült még elérni, de kétségtelen, hogy a hazai vállalkozások „rámozdultak” a piaci lehetőségekre. Visszatérve az építőiparra számos vállalkozás, üzem vagy kombinát kezdett el foglalkozni ígéretes technológiákkal a kompozit anyagok kapcsán. Persze ezeknek számos előzménye már volt a volt Szovjetunió történelmében, de akkor még számos technológia nem érte el a jelenlegi fejlettséget.
A betonjavítás, fémragasztás vagy a csővezetékek utólagos javításának u.n. orosz változatai léteznek és működnek. Számos standon lehetett találkozni ezeket a megoldásokat forgalmazó vállalkozással.
Külön kiemelendő a nem-fém anyagú vasalási megoldások robbanásszerű tömeges megjelenése. Az üvegszál anyagú armatúrákat 4-32 mm közötti átmérőkkel lehet rendelni. Megközelítőleg 4mm–el kisebb átmérőt lehet alkalmazni a méretezéskor, azaz egy 12mm-es helyett 8 mm-est. A betonacélhoz képest magasabb ár megfontolandóvá teszi alkalmazását. A csökkenő előállítási ár, a kisebb súly és korrózióállóság szempontjainak figyelembevételekor, használata azonban indokolt lehet. Jelenleg alapozásoknál, útépítéseknél már széles körben alkalmazzák Oroszországban. A tűzállósági korlátok miatt a magasépítésben nem használják szemben a bazalt alapanyagú armatúrákkal, amelyek magasabb tűzállóságukkal és szilárdságukkal tűnnek ki. Itt még egyértelműen a termelés erőteljes felfutása várható.
A legkisebb szelete a kiállításnak talán az egyes nanotechnológia termékeket, adalékokat kiállító forgalmazók voltak. De mint lenni szokott a jövő ezeké az összetevőké, mivel rendkívül érdekes és értékes tulajdonságokkal rendelkeznek. A szilárdság, hővezetés, konzisztencia vagy elektromos vezetőképesség tulajdonságait befolyásolni tudják és a jövőben az okos anyagok elképzelhetetlenek nélkülük.

A projekt a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból valósult meg.

 

Print

Print