A Zsámbéki-medence autóbuszos közlekedésének fejlesztése

2021 június 10.

Aki a napokban Budakeszi főútján autózott több háromlábú állványra rögzített, speciális műszerrel szembesülhetett az út mentén. Természetesen, aggodalomra semmi ok, nem traffipaxokba botlott, hanem az UVATERV Zrt. Geodéziai- és ingatlanrendezési iroda földmérői végeznek észleléseket Robot mérőállomásokkal, valamint nagy pontosságú műholdas helymeghatározást GNSS vevőkkel.

A tervezési alaptérkép készítésének apropója, hogy cégünk végzi a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. megbízásából a „Zsámbéki-medence autóbuszos közlekedésének fejlesztése projekt előkészítés kapcsán engedélyezési tervek elkészítése, a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzése, valamint a kiviteli tervek és tenderdokumentáció elkészítése” tárgyú projekt tervezési feladatait.

A szerződés aláírására ünnepélyes keretek között, 2021. június 8-án, Budakeszin került sor Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Pokorni Zoltán, Budapest Főváros XII. kerületének polgármestere, Győri Ottília, Budakeszi polgármestere, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Zrt. vezérigazgatója, valamint Bretz Gyula az UVATERV Zrt. elnök-vezérigazgatója részvételével.

A projekt célja, közösségi közlekedés előtérbe helyezése, illetve előnyben részesítése Budakeszin, illetve a bevezető utakon. Ennek érdekében fontos feladatunk buszsávok kialakítása, P+R parkolók létesítése, intelligens jelzőlámpa szabályozás, illetve forgalomtechnikai felülvizsgálat.

A projekt eredményeképpen teljes üzemidőben közel állandó, kiszámítható menetidejű, igen sűrű (átlagosan 2-3 percenkénti) autóbusz közlekedés valósulhat meg Budakeszitől a Széll Kálmán térig, mely a Zsámbéki-medencét ebben az irányban kiszolgáló valamennyi buszjáratot kedvezően érint.

A tervezési feladat része továbbá a térség kerékpárút hálózatának koncepcionális tervezése, valamint egy összekötő út tanulmánytervi vizsgálata a 1102., 1103. és 8102. j. utak, valamint Meggyes, Máriamakk és Nagyszénászug városrészek között.

A projekt a bevezetőben említett geodéziai felmérést követően a tanulmánytervi fázissal elindult, majd egyesített engedélyezési és kiviteli tervezéssel folytatódik. A tervek szerint a feltárt aspektusok alapján, a végleges műszaki megoldást közmegegyeztetés során alakítják ki.

A megvalósítási folyamán számos alkalommal nyújtunk tájékoztatást a széles nyilvánosság számára is a megrendelő által meghatározott módon, az amúgy műszakilag igazi kihívásokat tartalmazó tervezési folyamat aktuális állásáról.

A tervek elkészítésére, valamint az engedélyek beszerzésére 520 nap áll rendelkezésre.

Print

Print