Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019 szeptember 16.

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Dr. Földváry Lóránt megnyitóját követően, Bakó Gábor szólt néhány szót az ACRSA (Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület) nevében, majd Lehoczky Máté előadása következett a pilóta nélküli repülő eszközök geodéziában való használatáról.

Ezután a RUIDE képviselője, Jackie Cheung mutatta be a kínai gyártó legújabb 3D-szkennerrel felszerelt UAV-jét, illetve áttekintette az új, 3D adatgyűjtési technológia előnyeit. Az angol nyelvű előadást Dr. Jancsó Tamás fordította magyarra.

A kávészünetet követően megkezdődött a terepgyakorlat. Ebben kollégáink is tevékeny szerepet vállaltak: önként jelentkezőként RTK GNSS vevővel megmértek néhány tereppontot a GEO környéken. Ennek célja az volt, hogy ezen ellenőrző pontok pontfelhőben történő azonosításával, utólag vizsgálható legyen annak abszolút megbízhatósága. Az UAV-hez, referenciaként a szervezők az iskola épületére egy PPK GNSS bázist telepítettek.

Végül az UAV, landoló lábai behúzásával a levegőbe emelkedett és lerepülte az előre meghatározott felmérési útvonalat, miniLIDAR SZT-250 adatgyűjtő rendszerével szkennelve a kijelölt területet.
A terepi bemutatót az ebédszünet követte. Csakúgy, mint a teljes konferencia ideje alatt, ekkor is lehetőség nyílt a RUIDE geodéziai eszközeinek megtekintésére, kipróbálására a kiállítótérben.

Ebéd után a BIM Lab Kft. szakemberének, Lennert Józsefnek prezentációja hangzott el a nyomvonalas létesítmények kivitelezésének drónnal támogatott ellenőrzéséről, majd Németh Zoltán következett az Infobex Kft.-től, aki a GeodétaNET CORS hálózat szolgáltatásait mutatta be.

Utolsó előadóként Jackie Cheung összefoglalta a terepi felmérés eredményeit. A PPK utókiértékeléssel feldolgozott pontfelhőben azonosított, korábban kollégáink által bemért ellenőrző pontokban talált legnagyobb eltérés sem haladta meg a 36 mm-t. Az előadás második részében Jackie bemutatott néhány nemzetközi projektet, melyben már a miniLIDAR SZT-250 mobil rendszert alkalmazták .
Konferenciát tombola zárta értékes nyereményekkel.

Összességében elmondható, hogy a RUIDE UAV NAP egy nagyszerű szakmai esemény volt, ahol a résztvevők számos műszaki újdonsággal ismerkedhettek meg.

Az UAV le és felszállásáról rövid videó tekinthető meg: ITT!

Print

Print