Aktualitások

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019 szeptember 16.

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Dr. Földváry Lóránt megnyitóját követően, Bakó Gábor szólt néhány szót az ACRSA (Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület) nevében, majd Lehoczky Máté előadása következett a pilóta nélküli repülő eszközök geodéziában való használatáról.

Ezután a RUIDE képviselője, Jackie Cheung mutatta be a kínai gyártó legújabb 3D-szkennerrel felszerelt UAV-jét, illetve áttekintette az új, 3D adatgyűjtési technológia előnyeit. Az angol nyelvű előadást Dr. Jancsó Tamás fordította magyarra.

A kávészünetet követően megkezdődött a terepgyakorlat. Ebben kollégáink is tevékeny szerepet vállaltak: önként jelentkezőként RTK GNSS vevővel megmértek néhány tereppontot a GEO környéken. Ennek célja az volt, hogy ezen ellenőrző pontok pontfelhőben történő azonosításával, utólag vizsgálható legyen annak abszolút megbízhatósága. Az UAV-hez, referenciaként a szervezők az iskola épületére egy PPK GNSS bázist telepítettek.

Végül az UAV, landoló lábai behúzásával a levegőbe emelkedett és lerepülte az előre meghatározott felmérési útvonalat, miniLIDAR SZT-250 adatgyűjtő rendszerével szkennelve a kijelölt területet.
A terepi bemutatót az ebédszünet követte. Csakúgy, mint a teljes konferencia ideje alatt, ekkor is lehetőség nyílt a RUIDE geodéziai eszközeinek megtekintésére, kipróbálására a kiállítótérben.

Ebéd után a BIM Lab Kft. szakemberének, Lennert Józsefnek prezentációja hangzott el a nyomvonalas létesítmények kivitelezésének drónnal támogatott ellenőrzéséről, majd Németh Zoltán következett az Infobex Kft.-től, aki a GeodétaNET CORS hálózat szolgáltatásait mutatta be.

Utolsó előadóként Jackie Cheung összefoglalta a terepi felmérés eredményeit. A PPK utókiértékeléssel feldolgozott pontfelhőben azonosított, korábban kollégáink által bemért ellenőrző pontokban talált legnagyobb eltérés sem haladta meg a 36 mm-t. Az előadás második részében Jackie bemutatott néhány nemzetközi projektet, melyben már a miniLIDAR SZT-250 mobil rendszert alkalmazták .
Konferenciát tombola zárta értékes nyereményekkel.

Összességében elmondható, hogy a RUIDE UAV NAP egy nagyszerű szakmai esemény volt, ahol a résztvevők számos műszaki újdonsággal ismerkedhettek meg.

Az UAV le és felszállásáról rövid videó tekinthető meg: ITT!

  • {#NAME}
  • {#NAME}
  • {#NAME}
  • {#NAME}

Print

Aktualitások

Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

2021. november 11-12.-én került sor a Térinformatikai Konferenciára. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett, szakkiállítással egybekötött szakmai eseménysorozatnak hagyományosan a Debreceni Egyetem adott otthont.

Cégünket Stenzel Sándor, a Geodéziai s Ingatlanrendezési Iroda, Térszkennelési és BIM Szakosztályának vezetője képviselte. Kollégánk a 12. (Térinformatikai adatgyűjtés és –nyilvántartás) szekcióban tartott előadást „Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben” címmel.

Bővebben

A középfokú földmérő szakmai képzésekről röviden

Hazánkban öt középfokú intézményben képeznek földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat.
Az alábbi videó ezeket mutatja be két percben.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print