Aktualitások

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Új, speciális mérőrendszer, valamint 3D technológia alkalmazása az UVATERV Zrt.-nél

2018 július 02.

A 70 éves múltra visszatekintő UVATERV Zrt. hazánk egyik legnagyobb közlekedési infrastruktúra tervező cége, mindig élen járt a legkorszerűbb eszközök és szoftverek alkalmazásában.
Ezt az innovatív szemléletet példázza a legutóbbi geodéziai műszerbeszerzés, mely tovább bővíti a Cég által szolgáltatott eredménytermékek amúgy is széles spektrumát. Az új felmérő rendszer, kiegészülve irodai alkalmazásaival, első pillére az UVATERV Zrt. BIM programjának, s szolgáltat ahhoz 3D kiinduló adatokat.

Cikksorozatunk első részében ezt az új eszközt mutatjuk be részletesen.

A Trimble SX10 egy 3D-szkenner tulajdonságokkal felruházott, képalkotó robot mérőállomás.

Mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Mint mérőállomás, az SX10 szélső pontossági tulajdonságokkal rendelkezik. Szögmérési megbízhatósága 1”, távmérési megbízhatósága prizmára pedig 1 mm+1.5 ppm. Ennek megfelelően a legnagyobb mérnökgeodéziai igényű kihívásokra is képes megfelelni.
Szervo-vezérlése különleges, mellőzi a kopó, súrlódó alkatrészeket. A gyártó MagDrive technológiájának köszönhetően ugyanis az alhidádé elektromágneses mezőn lebeg, így a műszer mozgása hangtalan és csaknem 120° per másodperc. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé a nagy sebességű prizmakövetést, akár olyan dinamikus alkalmazásoknál is, mint pl. az építőipari gépvezérlés.

Az SX10 Robot, azaz távvezérelhető műszer - tehát terepen akár egyetlen felhasználó is képes teljeskörű geodéziai feladatok elvégzésére vele.
Az adatrögzítés és a távirányítás egy terepi tablet-ről történik WiFi-n keresztül (100 m-ig), illetve szórt spektrumú URH rádión (100 m felett).


Az SX10 optikai úton követi és keresi a vezérlő oldali, passzív 360°-os prizmát – akár 800 m távolságból is. Zavart irányvonal esetén (pl.: belvárosi környezet), ahol a műszer és prizma összelátása sokszor megszakadhat áthúzó tényezők (pl.: járművek, gyalogosok) miatt, az optikai kapcsolat kiegészíthető az un. GPS Lock megoldással. Ebben az esetben a vezérlő saját GPS pozícióját is „beküldi” a mérőállomásnak, mely így akkor is „tudja” hol van és követi az operátort, ha ténylegesen nincs vizuális kapcsolata a prizmával. Az összelátás újbóli megvalósulásával pedig a műszer időveszteség és keresés nélkül rááll a reflektor optikai középpontjára.
A mérőállomás természetesen nem csak prizmás, hanem prizma nélküli távmérésre (DR- Direct Reflex) is alkalmas. Ennek megbízhatósága 2 mm+1.5 ppm, hatótávolsága pedig 800 m (Kodak White Card).

Néhány szó a képalkotásról.

A SX10 mérőállomás hármas kamerarendszerrel rendelkezik. Ezek teszik lehetővé, hogy a felhasználó azt lássa a vezérlő kijelzőjén, amit a „műszer is lát”. Az SX10 vezérlése, a zoom-olás, valamint a precíz irányzás ezen a kamerák által biztosított videóképen, koppintással a távvezérlő kijelzőjén történik. A megmért adatok is megjelennek itt, így a felhasználó látja, hogy mit mért meg, illetve milyen mérések vannak még hátra. Ez a vizuális segítség nagyban csökkenti a költséges újramérést, hiszen nem az irodai feldolgozáskor derül fény pl. a kimaradt pontokra.
A kamerák emellett fotódokumentálására is alkalmasak, így akár minden egyes megmért pontról és környezetéről készülhet felvétel, a későbbi könnyebb azonosításhoz.

Az igazi újdonság az UVATERV Zrt. szakemberei által eddig is használt Trimble mérőállomásokhoz képest, az SX10-ben alkalmazható 3D-szkennelési opció.
A felhasználó több felbontási szint közül választhat, a letapogatás sebessége 26.600 pont per másodperc.
A szkennelés maximális hatótávolsága 600 m, az egyes pontok 3D megbízhatósága 2.5 mm (100m-en).
Fontos tulajdonsága a szkennelésnek, hogy a felbontási érték nem befolyásolja a mérés megbízhatóságát, azaz a kisebb felbontással keletkező pontfelhő zajossága sem lesz nagyobb.

Az integrált kameráknak hála, a szkenneléskor mérőképek készíthetők, melyek színinformációival a keletkező pontfelhő automatikusan kiszínezhető. Ez az eredményterméket a feldolgozáskor teljesen fotó-realisztikussá teszi.
Az egyes álláspontokból készült szkennelések a terepi vezérlő kijelzőjén, a videóképen is megjeleníthetők, forgathatók, mérhetők.
Az eszköz mérőállomás-voltából adódóan ezek már tájékozott módon, abszolút értelemben is illesztett pontfelhők. Éppen ezért a felhasználó már a terepen azonosítani tudja, melyik álláspontról, mit és hová szkennelt, illetve hol van szükség további álláspont létesítésre, illetve szkennelésre.

A mérési eredmények irodai feldolgozása történhet a Trimble Business Center-ben, valamint a Trimble RealWorks-ben.
Az UVATERV Zrt. Csapata mindkét szoftver rendszerrel rendelkezik, így egyszerre többféle szempont szerint feldolgozást is végre tud hajtani.
Noha az SX10 képes szkenner üzemmódban, tájékozás nélküli szkennelések végrehajtására is, a pontfelhők relatív és abszolút illesztése általában már terepen, alapponthálózatok felhasználásával, hagyományos geodéziai úton megtörténik. Így az egyes szkennelések tényleges irodai regisztrációjára csak speciális feladatoknál van szükség.

A gyártó szoftverei alkalmasak a pontfelhők automatikus osztályozására, azaz klasszifikálására. Mindössze a pontfelhő jellegének megadásával (kültéri, vagy beltéri szkennelésből származik-e), illetve az egyes rétegek kiválasztásával (pl. kültér esetén: talaj, épület, felsővezeték,…, beltér esetén: padló, plafon, fal,…), az alkalmazások képesek a kiinduló pontfelhőt „szétrobbantani” osztályokra. Ez kiválóan alkalmas a olyan „zajok” automatikus szűrésére és kizárására egy kültéri szkennelésből, mit pl. a járókelők, vagy járművek.

Az így szűrt és illesztett pontfelhő, illetve az abból előálló 3D-modell (mesh), az UVATERV Zrt. esetében nem a végtermék, sokkal inkább a szakágak által igényelt eredménytermékek kiinduló adatának tekinthető.

Cikksorozatunk folytatásban egy konkrét feladaton keresztül fogjuk bemutatni képalkotó és szkenneléses geodézia hatékonyságát és elvitathatatlan előnyeit.

Print

Aktualitások

Az alkotás jövője

        2019. április 11.-én került megrendezésre a Varinex Zrt. „Az alkotás jövője” elnevezésű workshop-ja, mely hazánk legnagyobb 3D nyomtatási kapacitással bíró digitális gyárába kalauzolt el. A szakmai eseményen Cégünket Groma Levente irodavezető helyettes és Stenzel Sándor főmunkatárs képviselte.
 

Bővebben

Felmérés a város(ok) felett

A Magyar Légimentők 7 bázisukról évente átlagosan 2400 esetben végeznek mentési feladatokat, leginkább súlyos baleseteknél, kritikus ellátási szituációkban.

Bővebben

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

A Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program VEKOP-2.1.1.-15 kódszámú „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásra az UVATERV Zrt. a „Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése” címmel beadott megvalósítandó projektje 2018-ban támogatást nyert.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print