Aktualitások

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

3. számú kutatási jelentés – szerkezeti laboratóriumi vizsgálatok

2014 szeptember 19.

A jelenleg elkészült harmadik részjelentés a korábbi kísérletek alapján javasolt betonösszetétel további – a tartósság szempontjából fontos – vizsgálatainak eredményeit tartalmazza.

Az ajánlott betonkeverék-összetételeknél részletes kloridmigrációs, vízzárósági és fagyállósági vizsgálatokat végzett a BME Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszéke.
A próbatesteken ellenőrzésképp a frissbeton tulajdonságokat, nyomó-, hajlító-húzószilárdságokat is vizsgálták.
A fagyállóság vizsgálatánál a fagy- és olvasztósó-állóságot vizsgálták különböző tárolási körülmények esetére, valamint fagyhámlás vizsgálatok is készültek.

A betonacél, illetve a feszítőpászmák és huzalok tapadását a különböző összetételű könnyűbetonban a BME Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke vizsgálta laboratóriumukban.

A próbatestekhez speciális sablonokat készítettek, melyekben egyszerre két-két próbatest készült.

A „Zwick/Roell Z 400” típusú húzógépen készült vizsgálatok eredményeit a géphez csatlakozó számítógép rögzítette, az erő-elmozdulást a teher növekedésével változó határértékű diagramokon lehetett követni.

A pászmás, huzalos próbatestek tapadását 1 és 2 napos korban is megvizsgálták (a törő- és hasítószilárdság egyidejű ellenőrzésével együtt), hogy az előregyártott vasbeton gerendáknál meg lehessen határozni a legkorábbi feszítés időpontját.

A tartóssági vizsgálatokat és a tapadásos együttdolgozás vizsgálatát is kétféle duzzasztott agyagkavics adalékanyaggal (Liapor HD 7N és Liapor 9) készült könnyűbeton próbatesteken végezték el.

A kihúzás-vizsgálatoknál megvizsgálták a durva kohósalak adalékanyaggal készült próbatestek szilárdsági és tapadási tulajdonságait is.

A többféle összetételű könnyűbeton próbatesteken készült vizsgálatokat összehasonlításképp ugyanolyan méretű normálbeton próbatesteken is elvégezték.

Az UVATERV Zrt. próbaszámítást készített 37 m nyílású, 9,4 m kocsipálya-szélességű előregyártott, könnyűbeton hídgerendákból álló hídszerkezetre. Megvizsgálta a hídgerendák igénybevételeit, alakváltozásait a kísérletekben a különböző adalék-összetétel esetén kapott szilárdsági jellemzők figyelembe vételével, valamint a készülő „Tervezési Segédlet”-ben szereplő adatok számításba vételével.

 

1.kép: Műanyag cső-bevonat a betonacél bizonyos szakaszának a tapadásmentesítéséhez a próbatest speciális sablonjában

2.kép: Liapor-adalékanyagú ø12,5 pászmás próbatest húzása

Print

Aktualitások

Nagy segítség a kicsiknek

Az UVATERV Zrt. nem először tesz jótékony felajánlást, illetve mutat tettrekészséget pozitív társadalmi felelősségvállalás terén.

Bővebben

Reprezentációs költségek felajánlása.

Az UVATERV célja, hogy példamutató és színvonalas munkánkkal értéket teremtsünk, ugyanakkor tudjuk, hogy felelősséggel tartozunk környezetünkért, az itt élő emberekért, munkatársainkért és családjaikért.

 

Bővebben

Kiállítottunk a XIII. Térinformatikai Konferencián

2022. november 3-4.-én, immár 13. alkalommal került megrendezésre a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás a Debreceni Egyetemen.
Az UVATERV Zrt. évek óta előadásokkal képviseli magát a szakmai eseménysorozaton, ám idén első alkalommal kiállítóként is megjelent.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print