Metró- és alagúttervezés

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

A MAGYAR-SZLOVÉN VASÚTVONAL BALLA HEGYI ALAGÚTJA NAGYRÁKOS

Vissza

Helyszín:

Megbízó:MÁV Szombathelyi Igazgatóság a MÁVTI útján

Év:1997

Árbevétel:

Letöltés:A MAGYAR-SZLOVÉN VASÚTVONAL BALLA HEGYI ALAGÚTJA NAGYRÁKOS

Technikai adatok:

Az alagút teljes hossza: 375 m

Nyitott építés hossza: 45 + 39 m

Zárt építés hossza: 291 m

Az alagút szelvénye:egyvágányú vasúti alagútszelvény

Kiépítési sebesség: 160 km/óra

Maximális kőzettakarás: 12 m

Kitörési szelvény területe 74 m2

Szabad alagút szelvény területe 45 m2

Az alagút vonalvezetése:vízszintes: R = 2.300 m ívmagassági: 12 %o

Szolgáltatások:

- Tanulmányterv

- Engedélyezési terv

- Tenderterv

A MAGYAR-SZLOVÉN VASÚTVONAL BALLA HEGYI ALAGÚTJA NAGYRÁKOS

A Balla hegyi alagút a MÁV épülő Zalaegerszeg-országhatár vasútvonalának 325+85 és 329+60 hektométer szelvényei között helyezkedik el, és így része a Magyarország és Szlovénia közötti vasúti kapcsolatnak.

Az alagút a Rába és a Kerka folyók üledékeit harántolja. A főtében és az alagút feletti takarórétegben közepesen kemény agyagrétegek, a magban és az alagút talpán kavicsos, homokos rétegek találhatók. Az alagút mentén nyomás alatti talajvíz nem, de rétegvizek találhatóak.

A geotechnikai adottságoknak megfelelően az alagút falazata kéthéjazatú. A külső alagútfalazat lövellt beton technológiával készül, az alagútszelvény részekben való fejtésének megfelelő ütemekben.A belső falazat zsaluzókocsi mögé beépített vasbeton szerkezet. A két falazat közé vízszigetelés épül be.

Az alagút oldalfala mentén 25 m-ként felváltva a jobb és bal oldalon beálló fülkék vannak. Az alagút portálja a terület topográfiájába simuló ferde elliptikus kimetsződésű.

Aktualitások

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Kutatók Éjszakája 2019

A Kutatók Éjszakája 2005 óta megrendezésre kerülő, Európa-szerte szervezett ingyenes szakmai programsorozat, mely célja a tudomány és a különböző kutatási területek népszerűsítése.

Bővebben

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print