Metró- és alagúttervezés

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

A BUDAPESTI 2. SZ. (K-NY) METRÓVONAL FELÚJÍTÁSA

Vissza

Helyszín:

Megbízó:Budapesti Közlekedési Részvénytársaság

Év:2002

Árbevétel:

Letöltés:A BUDAPESTI 2. SZ. (K-NY) METRÓVONAL FELÚJÍTÁSA

Technikai adatok:

Vonal hossza: 10,4 km

Állomások száma: 11

Szállító kapacitás: 26.700 férőhely/óra/irány

Évi utas szám: 116 millió (átlag)

Utazási sebesség: 32 km/ó

Szolgáltatások:

- Hatósági engedélyezési tervdokumentáció

- Versenykiírási tervdokumentáció

A BUDAPESTI 2. SZ. (K-NY) METRÓVONAL FELÚJÍTÁSA

Előzmények:

 

A budapesti metróhálózat M2 vonalát két ütemben, 1970-ben és 1972-ben helyezték üzembe. A vonal 9,0 km hosszban a felszín alatt alagútban, 1,0 km hosszban a felszínen fekszik. 11 állomása van, melyekből 9 a felszín alatt, 2 a felszínen létesült. Építése 1950-ben indult a földalatti műtárgyak építésével, így ezek életkora 2002-re elérte a 32-52 évet, a folyamatos üzem a 30-32 üzemévet.

A három évtizedes, lényeges forgalmi zavaroktól mentes működés alatt az építmények, és a bennük lévő műszaki berendezések erősen elhasználódtak, felújításuk halaszthatatlanná vált.

 

A munkák leírása:

 

Földalatti műtárgyak víz elleni szigetelése


Az építési hibák következtében egyre súlyosodó vízbeszivárgások megszüntetése, célzott (pakkeres), és fátyolinjektálással. Elháríthatatlan esetben a beszivárgó vizek szivárgó rendszerbe csatornázása. A felújítás során „elfogadható” szintre emelkedett a vízszigetelés minősége.

 

Állomások, felszíni épületek

 

A 30 éves üzem során az utasok szempontjából legjobban elhasználódott részek a belsőépítészeti szerkezetek voltak. Felújításuk során korszerű, igényes esztétikai megjelenésű, tartós anyagokból, a budapesti metróra jellemző arculatú utasterek jöttek létre. A Stadionok állomáson liftek és mozgólépcsők beépítésével javultak a rászorulók utazási lehetőségei. A Pillangó utcai állomáson liftek épültek a mozgáskorlátozottak, idősek és teherrel utazók segítésére. Az üzemi tapasztalatok, és a külföldi példák felhasználásával korszerű utastájékoztatás létesült. A felújítási munkák keretében a Keleti pályaudvar állomáson második kijárat épült meg.

 

Vasúti pálya


A jól szabályozott, tartós, rugalmas, kis fenntartási igényű, UIC 54 típusú sínekből álló felépítmény további 20-30 évre üzembiztos vasútforgalmat tesz lehetővé. A pálya alépítményébe (aljzatbeton) épített vízgyűjtő „mélyszivárgó” rendszer a pálya élettartamát növeli.

 

Áramellátás

 

Az áramellátási rendszert minden feszültségszinten, minden elemében – a 10 kV-os berendezésektől a az utastéri lámpatestekig – korszerű berendezésekre, elemekre cserélték. (kapcsoló berendezések, fő- és alelosztók, villamos védelmek, vezérlő és átvitel technikai berendezések, tűzálló kábelek, stb.) Várható élettartamuk 20-30 év. A felújítás során nőtt a távkezelésbe vont áramellátási kapcsolók száma, amely csökkenti a fellépő zavarok elhárításának idejét.

 


Vasúti biztosító berendezés


A felújítás eredményeként a biztosító berendezési és vonatbefolyásolási feladatokat elektronikus felépítésű számítástechnikai eljárásokat alkalmazó eszközök és módszerek valósítják meg. Az automatikus vonatvezérlő rendszer ATP része folyamatosan biztosítja az embertől független garanciát arra, hogy a jármű sebessége sehol nem lépheti túl az előre megadott határértékeket, ezzel lehetővé vált az „egyemberes” üzemeltetés. A folyamatos vonatbefolyásolás ATO része biztosítja az energiatakarékos közlekedést, és könnyíti a járművezetők munkáját.

 

Távközlési berendezések

 

Optikai kábelhálózatra telepített vezetékes, és vezeték nélküli hírközlési és átvitel technikai rendszer valósult meg, mely nagy biztonságú, és gazdaságos információáramlást valósít meg, egységes rendszerű, korszerű eszközökkel. Az optikai kábelhálózat lehetővé tette nagy mennyiségű képi információ központba juttatását és a Központi Utasforgalmi Diszpécser munkakör létesítését. Ezáltal a vonatok irányítása, és az utasok felügyelete – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – önálló munkakörökkel valósult meg. Az ipari TV hálózat koncepciója, a kor igényeihez igazítva, úgy változott meg, hogy az utasok megfigyelése nemcsak a forgalmi szempontból veszélyes helyeken történik, hanem a teljes utastérre kiterjed.

 

Épületgépészet

 

A felújítás a szakterület teljes spektrumát felölelte, az elhasznált és amortizálódott berendezések cseréjével. Lényeges új eleme a korszerű, több elemből álló, komplex hő és füstelvezetésre is alkalmas tűzvédelmi rendszer telepítése. Ennek részei az emelt kapacitású, igény szerint szabályozható főszellőzés, a vízköddel oltó berendezés, és a füstmentes menekülő utat biztosító „sugárventilátoros” (Jet Fan) szellőztetés a lejtaknákban.

 

Építés végrehajtás


A felújítás az üzemeltetés, a tervezés, és a kivitelezés folyamatos összehangolásával, a vasútüzem fenntartása mellett, annak csak részleges, és időleges korlátozásával valósult meg a kitűzött határidőre.

A felújítási program jelentősebb forgalmat korlátozó munkafázisait az iskolai szünet nyári hónapjaira időzítették, és mindig csak a vonal egyes szakaszaira terjedt ki. A vágányzárak időszakában a metró forgalmát felszíni autóbusz közlekedés helyettesítette.

Ennek az elvnek következetes betartása az állomások felújításának több éves folyamatát az alábbi főbb ütemekre tagolta:

- 2004 Blaha Lujza tér, Kossuth tér

- 2005 Astória, Batthyány tér, Keleti pályaudvar

- 2006 Deák tér, Moszkva tér, Déli pályaudvar

- 2007 Stadionok, Pillangó utca, Örs vezér tér

Fentiekhez igazodott a vonalszakaszok felújítása is, melyet meghatározott a teljes vonal forgalmi szakaszolásának lehetősége. Önállóan üzemeltethető szakaszok:

- Déli pályaudvar – Deák tér

- Deák tér – Stadionok

- Stadionok – Őrs vezér tér

A vonalalagutak és pálya felújítása ennél összetettebb ütemezés szerint történt, esetenként ingajáratokkal részlegesen fenntartott üzem mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az építtető képviselője:   Vajda Zoltán főmérnök (Metró Felújítási és Üzemeltetési Főmérnökség)


Az építtető képviselőjének telefonszáma: +(36-1)-267-6526

Aktualitások

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Kutatók Éjszakája 2019

A Kutatók Éjszakája 2005 óta megrendezésre kerülő, Európa-szerte szervezett ingyenes szakmai programsorozat, mely célja a tudomány és a különböző kutatási területek népszerűsítése.

Bővebben

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print