Híd- és szerkezettervezés

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

GYULA VÁROSHÁZ UTCAI KAPUS-HÍD FELÚJÍTÁSA

Vissza

Helyszín:

Megbízó:Gyula Város Önkormányzata

Év:2006

Árbevétel:

Letöltés:GYULA VÁROSHÁZ UTCAI KAPUS-HÍD FELÚJÍTÁSA

Technikai adatok:

A híd teljes hossza: 30 m

A híd nyílásai: 2 x 12 m

A híd szélessége: 0,61 m mellvéd + 7,86 m + 0,61 m mellvédfal.

A híd teherbírása : "B" jelű (megkülönböztetett járművek áthaladhatnak rajta)

Szolgáltatások:

ROP keretében megvalósuló "Gyula történelmi belváros rehabilitációja – Kossuth tér átépítése"-hez kapcsolódóan elkészítettük két, élővíz csatorna feletti híd felülvizsgálatát, átépítésének kiviteli tervét, valamint a hidak környezetének forgalmi rendezési tervét.

GYULA VÁROSHÁZ UTCAI KAPUS-HÍD FELÚJÍTÁSA

A híd szerkezete: téglaboltozatos szerkezet vasbeton lemezzel erősítve, új tégla mellvédfallal. Az 1815-16-ban épült téglaboltozatos szerkezetet 1894-ben idomacél konzolokkal szélesítették mindkét irányban. A konzolokra fapallókat helyeztek, melyeket 1932-ben vasbeton lemezre cseréltek.

A Kossuth tér rendezése során a híd gyalogos-kerékpáros híddá vált, így el lehetett bontani az utólagosan beépített konzolokat és vissza lehetett állítani a szerkezetet az 1894 előtti állapothoz hasonlóra.

A híd építészeti részleteit a Schőmer Műterem Kft. tervezte. A boltozat tetejére a jobb tehereloszlás, valamint a megfelelő szigetelés és vízelvezetés biztosítása érdekében 12-20 cm vastag vasbeton lemezt terveztünk. Ennek a lemeznek a konzolai tették lehetővé - a régi konzolok elbontása után – a híd végeihez csatlakozó kis épületekben lévő üzletek megközelítését. Az idomacél konzolok alatti szabad kábeleket most az új vasbeton lemezbe beépített védő csövekben vezették át.

Aktualitások

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Kutatók Éjszakája 2019

A Kutatók Éjszakája 2005 óta megrendezésre kerülő, Európa-szerte szervezett ingyenes szakmai programsorozat, mely célja a tudomány és a különböző kutatási területek népszerűsítése.

Bővebben

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print