Repülőtér tervezés

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

FERIHEGY 2 REPÜLŐTÉR FEL-LESZÁLLÓ PÁLYA

Vissza

Helyszín:

Megbízó:Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság

Év:1979

Árbevétel:

Letöltés:FERIHEGY 2 REPÜLŐTÉR FEL-LESZÁLLÓ PÁLYA

Technikai adatok:

A futópálya szélessége: 60 m

A futópálya hossza: 3.750 m

A gurulóutak összhossza: 10.900 m

A szervízutak összhossza: 14.800 m

Szolgáltatások:

- Geodézia

- Talajmechanika

- Forgalmi tanulmányok

- Helykijelölő tanulmányok

- Gazdaságossági vizsgálatok

- Engedélyezési tervek

- Környezetvédelmi vizsgálat

- Minősítési specifikációk

FERIHEGY 2 REPÜLŐTÉR FEL-LESZÁLLÓ PÁLYA

Az előzetes vizsgálatok eredményeképpen az új (II. sz.) fel-leszállópálya 1.600 m távolságra került a meglevő (I. sz.) pályától. Kialakítása az ICAO 4E kódjelű, a III/A. műszerezettségű kategóriának megfelelő paraméterekkel készült.

A burkolat méretezése a nemzetközi polgári légi közlekedés nagy teljesítményű gépcsaládjait tekintette mértékadónak, s ez lett az alapja az egyes pályaszakaszok különböző igénybevétele szerint tervezett eltérő teherbírású pályaszerkezeti variánsoknak. A végleges építési technológia kimunkálását különböző kísérleti próbaszakaszok megépítése segítette. Végülis a tíz (pl.: cementfélék, adalékanyagok, kőzetfajták szerinti) változat megépítése lehetővé tette, hogy a legkedvezőbb – a 7,50 x 7,50 m-es, 40 cm vastagságú táblaméretet magába foglaló – megoldást és az ehhez tartozó technológiát lehessen kiválasztani és megtervezni. A tereprendezési munkák keretében 2,3 millió m3 földet kellett megmozgatni a kapcsolódó tervek között fontos szerepet kapott az irányítástechnikai berendezések megtervezése, amely a legkorszerűbb fénytechnikai eszközökkel valósult meg.

Aktualitások

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Kutatók Éjszakája 2019

A Kutatók Éjszakája 2005 óta megrendezésre kerülő, Európa-szerte szervezett ingyenes szakmai programsorozat, mely célja a tudomány és a különböző kutatási területek népszerűsítése.

Bővebben

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print