Projektjeink

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

2019 október 18.

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

A 2019-ben átadott Tiszakürt-Kondoros szakaszhoz kapcsolódó 10 kilométeres, Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Duna Aszfalt Kft. generál kivitelezésével jön létre. A vasbeton szerkezetek kivitelezését az A-HÍD Zrt. végzi, míg az acélszerkezetek gyártásáért és beépítéséért a Hódút Kft. felel.

A híd kiviteli terveinek készítését a szakasz tervezőjének, az Utiber Kft.-nek a megbízásából az UVATERV Zrt. Híd- és szerkezettervező irodája végzi a Speciálterv Kft., mint technológiai ellenőr bevonásával.

A kiviteli tervek készítése az építés előkészítésével párhuzamosan, 2018 szeptemberében kezdődött meg. A szakasz tervezett átadása 2021 augusztus vége.

A szerkezet felelős és erőtani tervezője dr. Teiter Zoltán. Kollégánk a látványos megjelenést helyezte előtérbe a szokványos erőjáték ellenében és úttörő módon használt hazánkban kevéssé ismert véges-elemes programokat is, a szükséges több száz vizsgálat elvégzéséhez.

Az európai viszonylatban is egyedinek mondható hídon áthaladó autósoknak így igen érdekes látványban lesz részük. A híd karakterét 2 db, ellipszis alakú vasbeton pillér adja. Az ellipszis ívbe csatlakozó függesztő kábelek glóriaként ölelik át az utat az autósok előtt. Ezen a térbeli kábelrendszeren keresztül van felfüggesztve az öszvérszerkezetű (alul acéltartó - felül vasbeton lemez) pályaszerkezet.

Az 554.55 m hosszú híd, egy 307 m hosszú mederhídból, valamint egy 46 m és egy 201.55 m hosszú ártéri szerkezetekből tevődik össze. A 2 db 52 m magas, ellipszis alakú pilon 152 méter távolságra van elhelyezve egymástól, a meder két partján. A 23.55 m széles hídon, 2 x 2 db forgalmi sáv, padkák és 1.40 m széles járdák kapnak helyet.

Az ártéri hídszakaszt, az u.n. FI-150 előfeszített hídgerenda családból terveztük, amelynek kifejlesztését az UVATERV - FERROBETON - BME végezte. Ez a tartó is egyedülálló a maga nemében, még Európai viszonylatban is, a közel 45 m hosszával és a mindössze 1.50 m-es magasságával.

A híd egy igen bonyolult, összetett erőjátékú szerkezet, melynek modellezéséhez és alak-kontrolljához több számítási modellnek közel száz változatát kellett létrehoznunk, illetve végleges alakjának követése rendkívül precíz, építés közbeni modellezést és teherelemzést tett szükségessé.
Az állandó állapotvizsgálatok során a kábelek kezdeti megfeszítése, a merevítőtartó acélszerkezetének betolási és a vasbeton pályalemez betonozási sorrendje, mind-mind rendkívül érzékeny és összefüggő fizikai rendszert alkotnak, amit folyamatosan ellenőrzés alatt kell tartani.

A hídnak csak a pályaszerkezete 172 db szerelési egységből áll össze, amelyekről ugyanennyi acélszerkezeti gyártmánytervet kellett készítenünk. A tervegységek teljes mennyisége közelít a 300 db tervlaphoz. Az öszvérszerkezetű hídhoz 2340 tonna acélt kell beépíteni, ami gazdaságosnak számít ebben a mérettartományban.

A kivitelezési technológia is egyedi és összetett, mivel a vasbetonból készülő, ellipszis alakú pilonok kizsaluzása-, nemcsak az alak-, hanem a zsaluzati rendszer állékonysága miatt is nagy kihívást jelent.
A hídpálya acélszerkezetét két oldalról tolták be, az épülő pillérek között, ideiglenes támaszokon, a meder közepéig, ahol 2020 novemberében találkoztak és összekapcsolódtak. Ezt követően készül el, az egyedileg meghatározott sorrendben a vasbeton pályalemez, melynek súlya egyben a feszítőerő nagy részét is képezi.

 

Kapcsolódó linkek:

- Geodéziai ellenőrzések az új Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

- A Mérnök Újság-ban megjelent cikk

- A megrendelő NIF weboldalán közzétett anyag

 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}
 • {#NAME}

Print

Aktualitások

Kiállítottunk a XIII. Térinformatikai Konferencián

2022. november 3-4.-én, immár 13. alkalommal került megrendezésre a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás a Debreceni Egyetemen.
Az UVATERV Zrt. évek óta előadásokkal képviseli magát a szakmai eseménysorozaton, ám idén első alkalommal kiállítóként is megjelent.

Bővebben

CORRIGO GNSS Szakmai Napon jártunk.

2022. október 12.-én került megrendezésre az első CORRIGO GNSS Szakmai Nap. Az eseménynek az impozáns ZalaZONE komplexum biztosította a helyszínt.

Bővebben

Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

2021. november 11-12.-én került sor a Térinformatikai Konferenciára. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett, szakkiállítással egybekötött szakmai eseménysorozatnak hagyományosan a Debreceni Egyetem adott otthont.

Cégünket Stenzel Sándor, a Geodéziai s Ingatlanrendezési Iroda, Térszkennelési és BIM Szakosztályának vezetője képviselte. Kollégánk a 12. (Térinformatikai adatgyűjtés és –nyilvántartás) szekcióban tartott előadást „Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben” címmel.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print