Metró- és alagúttervezés

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Modern nagyvárosok közlekedése csupán felszíni rendszerekkel megoldhatatlan. Különösen igaz ez számos történelmi múltú város esetén, ahol a régi városrészek sűrű beépítettsége alkalmatlan a mai közlekedési igények kielégítésére.

A világon mintegy 130 nagyvárosban üzemel földalatti (metró), vagy - lényegesen kisebb hányadban - magasvezetésű gyorsvasút. Ezeknek a közforgalmú közlekedési módoknak az előnyei minden tekintetben felülmúlják a felszíni rendszereket:

• szállítóképességük 4-5-szörös a felszíni villamoshoz képest, az autóbuszhoz viszonyítva pedig több mint tízszeres;

• az utazási sebesség általában legalább kétszeres a felszíni rendszerekhez arányítva;

• a járatsűrűség és megbízhatóság (menetrendszerű közlekedés), továbbá közlekedésbiztonság és komfortosság szempontjából nincs versenytársa.

Az UVATERV Zrt. az 1950-es évek elejétől kezdve foglalkozik metrótervezéssel. Közreműködött a budapesti metróhálózat koncepcionális tervezésében, generáltervezője volt a jelenleg Budapesten üzemelő Kelet-Nyugat és Észak-Dél irányú teljes, 27,3 km hosszú és 30 db állomással kiépített hálózatnak, továbbá főtervezője volt az 1896-ban - az európai kontinensen elsőként - megépített és ma is üzemelő millenniumi földalatti korszerűsítési munkáinak.

Több külföldi nagyváros - Szófia, Prága, Drezda, Berlin, Calcutta - metrótervezésében is részt vettek az UVATERV Zrt. mérnökei, és nevükhöz fűződik a líbiai főváros, Tripoli 70 km-es, részben felszíni és részben földalatti gyorsvasúti rendszerének tervezése. (Ez utóbbi építése még nem kezdődött el.)

A komplex metrótervezés mellett különböző rendeltetésű alagutakat is tervezett az UVATERV Zrt., például vasúti alagutat Magyarországon és Belgrádban, vízszállító alagutakat Algériában és Magyarországon, továbbá több közúti alagút tanulmánytervét készítette el a magyarországi autópálya építési program keretében.

Jelentős referenciákkal rendelkezik térszín alatti műtárgyak, mélyalapozások, munkagödör határolások tervezésében is.

A több évtizedes tapasztalat és kiváló referenciák birtokában az UVATERV Zrt. vállalkozik

• komplex felszíni és földalatti gyorsvasúti rendszerek koncepcionális tervezésére;

• konkrét metróvonalak, alagutak, állomások és egyéb műtárgyak tervezésére;

• metróvonalak, vagy egyéb földalatti építmények installációs, építészeti és technológiai tervezésére;

• közúti, vasúti, vízszállító és közműalagutak komplex tervezésére;

• különféle rendeltetésű térszín alatti létesítmények (pl. mélygarázsok) komplex tervezésére;

• speciális mélyalapozási és munkagödör határolási tervek elkészítésére (cölöp és résfalas technológiák, horgonyzások stb.)

Print

Aktualitások

Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

2021. november 11-12.-én került sor a Térinformatikai Konferenciára. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett, szakkiállítással egybekötött szakmai eseménysorozatnak hagyományosan a Debreceni Egyetem adott otthont.

Cégünket Stenzel Sándor, a Geodéziai s Ingatlanrendezési Iroda, Térszkennelési és BIM Szakosztályának vezetője képviselte. Kollégánk a 12. (Térinformatikai adatgyűjtés és –nyilvántartás) szekcióban tartott előadást „Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben” címmel.

Bővebben

A középfokú földmérő szakmai képzésekről röviden

Hazánkban öt középfokú intézményben képeznek földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat.
Az alábbi videó ezeket mutatja be két percben.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print