Utak és autópályák tervezése

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Egy ország gazdasági fejlődésének megalapozója, de egyben hű tükre is a közlekedési infrastruktúra. A fejlett országok közlekedési szerkezetében a közúti alágazat vezető szerepet tölt be.

Az utak és különösen az autópályák jelentősége messze túlnő az egyszerű közlekedési igények kielégítésén. Gazdasági előnyük elsősorban a személy- és áruszállításban jelentkező gazdasági haszon. Ebben egyesülnek a területi együttműködés, a nemzeti és nemzetközi munkamegosztás, a kereskedelem és az idegenforgalom eredményei. Ezek a tényezők a közlekedéssel szoros kölcsönhatásban jelentkeznek, egymást erősítik és hatékonyan hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez. Az utak által az egyén számára kínált előnyök is igen fontosak az egész társadalom számára. A mobilitás lehetővé teszi a munkahely szabadabb megválasztását, üzleti, vállalkozási lehetőségek kiterjesztését, kapcsolatok kiépítését és ápolását, turizmust, üdülést, élményszerzést. Ezáltal az utak jelentősen hozzájárulnak az életminőség javításához.

Az úttervezés nem véletlenül szerepel társaságunk nevében az első helyen. Az UVATERV Zrt. alapítása óta folyamatosan dolgozik ezen a szakterületen és feladatainak döntő része az úttervezésekkel függ össze.

Számos szakág együttműködése szükséges egy jelentősebb út- vagy autópályaterv létrehozásához. Kezdve a geodéziai terepfelvételektől a nyomvonal, a hidak, a víztelenítés, a közművek, a környezetvédelem és egyéb szakágak összehangolt tervezési munkáját kell elvégezni. Az UVATERV Zrt. nagy szakmai tapasztalata, a komplex feladatokra orientált szervezete és technikai felszereltsége különösen előnyös az ilyen jellegű munkáknál.

Három tervezőirodán mintegy hatvan műszaki munkatárs dolgozik csaknem kizárólag úttervezési feladatokon, és egyidejűleg szervezik a kapcsolódó szakágak munkáját. A tervezés minden fázisában hatékony számítógépes támogatást élveznek a mérnökök, így a tervek pontossága, egyeztetettsége eleve adott, a munkavégzés üteme pedig sokszorosa a hagyományos módszerekkel elérhető teljesítménynek.

Úttervezési munkánk legfőbb referenciái a magyarországi autópályák, melyek műszaki megoldása, vonalvezetése, tájba illesztése és biztonsága bárhol a világban elismerést szerezne a tervezőknek.

A településen belüli- és a településeket összekötő úthálózat folyamatos korszerűsítése, a megnövekedett tengelysúlynak megfelelő teherbírás biztosítása, kevésbé látványos, de fontos tervezési feladatot jelent, a mérnökök számára.

Print

Aktualitások

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt várható befejezési dátuma: 2020.01.31.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Kutatók Éjszakája 2019

A Kutatók Éjszakája 2005 óta megrendezésre kerülő, Európa-szerte szervezett ingyenes szakmai programsorozat, mely célja a tudomány és a különböző kutatási területek népszerűsítése.

Bővebben

Szkennelés a levegőből, avagy a RUIDE UAV Nap

2019. szeptember 13.-án pénteken került megrendezésre a RUIDE UAV Nap, Székesfehérváron. Az eseménynek az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete adott otthont.

Cégünket Szászvári János irodavezető helyettes, Pintér László, Csabai Tamás és Stenzel Sándor geodéták képviselték.
A konferenciát nagy érdeklődés övezte, több mint 135 látogató volt kíváncsi a drónok világára, valamint a kínai RUIDE gyártó legújabb technológiáira.

Bővebben

Projektjeink

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Budapest – Esztergom villamosítása

Az esztergomi vasútvonal építése még a XIX. században kezdődött, eredetileg Helyi Érdekű Vasútnak szánták. A vasútvonal elsődleges célja a budapesti gyárak és lakosság szénnel való ellátása volt. A XX. században a szénbányászat visszaesett valamint a környező települések ugrásszerű növekedésnek indultak. A teherforgalom szerepét átvette az elővárosi személyforgalom.

Bővebben

KIS HÍD, NAGY BÁTORSÁG, JOBB SZERKEZET AZ ÁRPÁD HÍD, MARGITSZIGETI LEHAJTÓ, EGYENES ÁGÁNAK FELÚJÍTÁSA

Bödecs Zoltán Uvaterv Zrt. Híd- és szerkezettervező iroda, irányító tervező

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy 65 éves szerkezet felújítási tervezése és során olyan kedvezőtlen megoldást találtunk amely megszüntetése célszerűnek látszott. Egy ilyen megoldás megvalósítása azonban messze túlmutat egy egyszerű felújítási munka elvégzésén. Szerencsére a Tulajdonos - Beruházó partner volt abban, hogy a probléma gyökerét megragadva további évtizedekre tudjuk kitolni a szerkezet szolgálati idejét.

Bővebben

Print