Utak és autópályák tervezése

iso 9001

iso 14001

Minősített NATO

Egy ország gazdasági fejlődésének megalapozója, de egyben hű tükre is a közlekedési infrastruktúra. A fejlett országok közlekedési szerkezetében a közúti alágazat vezető szerepet tölt be.

Az utak és különösen az autópályák jelentősége messze túlnő az egyszerű közlekedési igények kielégítésén. Gazdasági előnyük elsősorban a személy- és áruszállításban jelentkező gazdasági haszon. Ebben egyesülnek a területi együttműködés, a nemzeti és nemzetközi munkamegosztás, a kereskedelem és az idegenforgalom eredményei. Ezek a tényezők a közlekedéssel szoros kölcsönhatásban jelentkeznek, egymást erősítik és hatékonyan hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez. Az utak által az egyén számára kínált előnyök is igen fontosak az egész társadalom számára. A mobilitás lehetővé teszi a munkahely szabadabb megválasztását, üzleti, vállalkozási lehetőségek kiterjesztését, kapcsolatok kiépítését és ápolását, turizmust, üdülést, élményszerzést. Ezáltal az utak jelentősen hozzájárulnak az életminőség javításához.

Az úttervezés nem véletlenül szerepel társaságunk nevében az első helyen. Az UVATERV Zrt. alapítása óta folyamatosan dolgozik ezen a szakterületen és feladatainak döntő része az úttervezésekkel függ össze.

Számos szakág együttműködése szükséges egy jelentősebb út- vagy autópályaterv létrehozásához. Kezdve a geodéziai terepfelvételektől a nyomvonal, a hidak, a víztelenítés, a közművek, a környezetvédelem és egyéb szakágak összehangolt tervezési munkáját kell elvégezni. Az UVATERV Zrt. nagy szakmai tapasztalata, a komplex feladatokra orientált szervezete és technikai felszereltsége különösen előnyös az ilyen jellegű munkáknál.

Három tervezőirodán mintegy hatvan műszaki munkatárs dolgozik csaknem kizárólag úttervezési feladatokon, és egyidejűleg szervezik a kapcsolódó szakágak munkáját. A tervezés minden fázisában hatékony számítógépes támogatást élveznek a mérnökök, így a tervek pontossága, egyeztetettsége eleve adott, a munkavégzés üteme pedig sokszorosa a hagyományos módszerekkel elérhető teljesítménynek.

Úttervezési munkánk legfőbb referenciái a magyarországi autópályák, melyek műszaki megoldása, vonalvezetése, tájba illesztése és biztonsága bárhol a világban elismerést szerezne a tervezőknek.

A településen belüli- és a településeket összekötő úthálózat folyamatos korszerűsítése, a megnövekedett tengelysúlynak megfelelő teherbírás biztosítása, kevésbé látványos, de fontos tervezési feladatot jelent, a mérnökök számára.

Print

Aktualitások

Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben

2021. november 11-12.-én került sor a Térinformatikai Konferenciára. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett, szakkiállítással egybekötött szakmai eseménysorozatnak hagyományosan a Debreceni Egyetem adott otthont.

Cégünket Stenzel Sándor, a Geodéziai s Ingatlanrendezési Iroda, Térszkennelési és BIM Szakosztályának vezetője képviselte. Kollégánk a 12. (Térinformatikai adatgyűjtés és –nyilvántartás) szekcióban tartott előadást „Geodéziai ellenőrzések az M44 Tisza-híd kivitelezési munkálatai közben” címmel.

Bővebben

A középfokú földmérő szakmai képzésekről röviden

Hazánkban öt középfokú intézményben képeznek földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat.
Az alábbi videó ezeket mutatja be két percben.

Bővebben

Projektjeink

Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése

Kedvezményezett neve: UVATERV Út-, Vasúttervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Projekt címe: Felhajlított pászmavezetéssel készülő nagyteljesítményű, tartós normál és könnyűbetonból készülő híd-gerendacsalád fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 299 186 917 Ft
Támogatás mértéke: 58,752986%
Projekt befejezési dátuma: 2020.08.12.
Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00175

Bővebben

Igazi hídkülönlegesség a Tisza felett

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt útvonalán impozáns megjelenéssel és méretekkel bíró, új Tisza-híd épül.

Bővebben

Békéscsabai Földmérő Napok

2018. november 21-22.-én került megrendezésre a Békéscsabai Földmérő Napok.

        A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT), a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Békés Megyei Mérnöki Kamara közös rendezvényén kollégánk, Stenzel Sándor is tartott előadást, "3D-technológiák alkalmazása az UVATERV Zrt. geodéziai megoldásaiban" címmel.

Bővebben

Print